MantisBT

Wyświetl szczegóły problemu Przejdź do komentarzy ] Historia zgłoszenia ] Drukuj ]
IdentyfikatorProjektKategoriaWidocznośćData zgłoszeniaData modyfikacji
0002111protoXMPP[Wszystkie projekty] Generalpubliczny2014-08-02 11:112014-08-13 19:44
Zgłaszającydagi 
Przypisany do 
PriorytetnormalnyWażnośćdrobnyPowtarzalnośćnie próbowano
StatusnowyRozwiązanieotwarty 
PlatformaSystem operacyjnyWersja systemu
Temat0002111: Nie można się połączyć przez XMPP do gtalka/hangouta
OpisWróciwszy z urlopu wtw przestał się łączyć z gtalkiem/hangoutem. Nie miga,nie próbuje, nic. Przez przeglądarkę normalnie się loguję na moje konto i nie ma problemu. Na facebooku widziałem, że ktoś ma taki sam problem. Nie wiem czy to wina wtw czy googla ale nie działa. Próbowałem zmieniać jakieś ustawienia, szukając opisów co tam miałem ustawić i w sumie poza jakimiś zmianami w ipekach, które próbowałem, to wszystko było dobrze (bo przecież wcześniej działało). Zmiany nic nie dały. Obecnie adres do serwera mam ustawiony taki 173.194.70.125:5222 a wcześniej albo miałem inny albo ten sam bez portu (niestety nie zapisałem). Bez tego korzystanie z wtw zaczyna się robić bezsensowne. Czy ktoś jeszcze ma podobny problem?
Kroki, by powtórzyćWłączasz wtw i się nie łączy ;)
ZnacznikiBrak powiązanych tagów.
Dołączone plikipng file icon config.png [^] (22,364 bajtów) 2014-08-10 00:10

- Powiązania

-  Komentarze
(0003064)
Ahelor (zgłaszający)
2014-08-05 19:12

U mnie to samo. WTW zaczyna nie mieć najmniejszego sensu. Skype nie działa... GTalk nie działa. GG już nikt nie używa.
(0003070)
Kaworu (administrator)
2014-08-09 21:45

Usuńcie ręcznie wprowadzony adres serwera. I wyłączcie w zaawansowanych IPv6.
(0003071)
Ahelor (zgłaszający)
2014-08-10 00:10
edytowano: 2014-08-10 00:10

Niestety nie zadziałało.
(załączam screen z ustawieniami)

(0003073)
viresx (zgłaszający)
2014-08-13 14:21

Miałem tak samo używając adresu z domeny firmowej (nie gmail.com) - wtedy wtw próbuje połączyć się z domeną firmową, w której nie ma serwera xmpp.

Wystarczy jako adres wpisać ręcznie: talk.google.com:5222 zamiast tego ip i wszystko zaczęło u mnie działać :)
(0003074)
Kaworu (administrator)
2014-08-13 14:22

Jak masz firmową, to powinieneś mieć ustawione SRV w DNSach, wtedy wtw się połączy z tym co masz wpisane w SRV.
(0003075)
viresx (zgłaszający)
2014-08-13 14:34

Są tylko rekordy MX, a nie ma SRV - widocznie ktoś coś źle ustawił, ale ręczne ustawienie w wtw pomaga.
(0003076)
Kaworu (administrator)
2014-08-13 14:35

No ręczne oczywiście zadziała. Aczkolwiek MX, jak nazwa wskazuje - Mail eXchanger, raczej nie są od XMPP. ;)
(0003077)
Ahelor (zgłaszający)
2014-08-13 19:44

Porada viresx - zadziałała. Dziękuję.

- Historia zgłoszenia
Data zmiany Nazwa użytkownika Pole Zmiana
2014-08-02 11:11 dagi Nowe zgłoszenie
2014-08-05 19:12 Ahelor Dodano komentarz: 0003064
2014-08-09 21:45 Kaworu Dodano komentarz: 0003070
2014-08-10 00:10 Ahelor Dodano plik: config.png
2014-08-10 00:10 Ahelor Dodano komentarz: 0003071
2014-08-10 00:10 Ahelor Edytowano komentarz: 0003071 Wyświetl wersje
2014-08-13 14:21 viresx Dodano komentarz: 0003073
2014-08-13 14:22 Kaworu Dodano komentarz: 0003074
2014-08-13 14:34 viresx Dodano komentarz: 0003075
2014-08-13 14:35 Kaworu Dodano komentarz: 0003076
2014-08-13 19:44 Ahelor Dodano komentarz: 0003077


Copyright © 2000 - 2021 MantisBT Team
Powered by Mantis Bugtracker